Reality Check

Ik vind van mezelf dat ik nog niet echt een grote cultuurparticipant ben en ik hoop dat ik er met deze blog verandering in kan brengen. Alle...

Mediaknipsels en artikels Nederlands 1

Fons: Wijze lessen voor het vak Nederlands: schrijfvaardigheid

Onlangs las ik in de Fons een artikel over enkele tips om schrijfvaardigheid te bevorderen. Het artikel is geschreven door Peter van Damme, die vak begeleider is voor Nederlands bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Ik koos namelijk voor dit artikel omdat ik schrijfvaardigheid één van de belangrijkste vaardigheden vind en omdat ik ook opmerk dat deze vaardigheid er doorheen de jaren steeds harder achteruit op gaat, zoals Van Damme ook meldt in zijn artikel. Daarom wilde ik in dit artikel nieuwe tips leren om deze later in mijn eigen lessen toe te passen en zo hopelijk toch stilaan de schrijfvaardigheid van mijn leerlingen terug te bevorderen.

Hij bespreekt verschillende termen zoals “de onzichtbare lezer” en vergelijkt “leren schrijven” met autorijden. Ik vond deze vergelijking zeer accuraat en het gaf me een ander beeld op het schrijfproces waar ik eerder nog niet aan had gedacht. Ook bespreekt hij verschillende bouwstenen en lesideeën die nuttig kunnen zijn. Ik ga deze hieronder verder bespreken.

Hij bespreekt verschillende bouwstenen die ik als leraar kan inzetten tijdens het lesgeven om leerlingen hun schrijfvaardigheid te ondersteunen. Hij spreekt hier over het gebruik van voorbeelden en het ondersteunen bij moeilijke opdrachten, maar ook structuur, feedback en effectiviteit. Deze bouwstenen hielpen mij een beter beeld scheppen over hoe ik schrijfvaardigheid kan bevorderen bij mijn toekomstige leerlingen.

Hij gaf leerkrachten ook enkele lesideeën die men zou kunnen gebruiken in hun eigen lessen en die zeker ook nuttig kunnen zijn voor jullie. Hij praat hier bijvoorbeeld over het modelleren van een les of over sjablonen gebruiken bij een moeilijker teksttype. Ook raadt hij aan om leerlingen teksten te laten herschrijven om zo hun register en woordkeuze te bevorderen. Ook hun opbouw en vormgeving kan hier enorm door verbeteren.

Ik raad alle toekomstige leerkrachten dit artikel zeker aan want het zit boordevol ideeën waarmee jullie jullie lessen schrijfvaardigheid effectiever kunnen maken.


Artikel: Vlamingen Kris en Ireen merken hoe Ierland gidslands is voor leesvaardigheid: "Leerlingen krijgen hier dagelijks boeken mee"

Toen ik op de website van “Het Nieuwsblad” aan het surfen was, ving dit artikel mijn aandacht. Ik zag het woord “leesvaardigheid” in de titel staan en besloot er eens op te klikken. Het artikel gaat over een Vlaams koppel dat in Ierland woont met twee kinderen. Ze praten over hoe de leescultuur van Ierland er veel beter aan toegaat dan die van België. Ze noemen Ierland een gidsland voor andere landen en na het artikel gelezen te hebben moet ik daar ook wel akkoord mee gaan.

Zoals waarschijnlijk al wel geweten is, gaat de leesvaardigheid van de nieuwe generatie jongeren en sterk op achteruit. Dit is zo voor veel landen, maar bij Ierland blijkt het toch stabiel te blijven. Dit komt door het feit dat de Ierse overheid initiatief durft te nemen en hier drastische maatregelen voor heeft vernomen. Tegenwoordig hebben alle jongeren een gsm en zitten ze veel op sociale media waardoor ze amper nog boeken lezen of kritisch nadenken. Ierland heeft hier een goede oplossing voor omtrent hun leescultuur. Vanaf kinderen daar vlot kunnen lezen wordt er ook meer op gefocust. De leerlingen krijgen er dagelijks nieuwe boeken mee naar huis en zo goed als alle scholen hebben hun eigen bibliotheek.

Ik denk dat België, maar ook alle andere landen die met het zelfde probleem zitten, een voorbeeld kunnen nemen aan de manier waarop Ierland dit probleem aanpakt en dat het zeker de titel van “gidsland” zwaar verdiend heeft.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231205_95429313 



Artikel: "Graaiflatie" opnieuw verkozen tot woord van het jaar

In dit kort artikeltje wordt het woord van het jaar “graaiflatie” bekend gemaakt en ook uitgelegd.

Ik kreeg interesse in dit artikel omdat ik me nog herinner dat we bij Nederlands 2 vorig semester, het kort hadden over het woord van het jaar. Ik herinner me nog dat meneer Coesemans een boekje bijhad waar allemaal woorden instonden die van de afgelopen 50 jaar, officiële woorden van de Nederlandse taal waren geworden. Dit prikkelde mijn interesse en dus besloot ik op te zoeken welke woorden de vorige jaren hadden gewonnen, maar ook de tien genomineerde woorden van dit jaar.

De tien genomineerde woorden van dit jaar waren: AI, oftwel Artificial Intelligence, barbiecore, een modestijl geïnspireerd door Barbie, bestaanszekerheid, crompouce, een kruising van een croissant en een tompouce, fatbike, graaiflatie, hittefit, dit betekent dat je goed kunt omgaan met hitte, TikTok-rijen, dit zijn rijen van mensen die wachten op een plek waar ze een selfie willen maken, traktatiecultuur en x’en, wat verwijst naar het oude Twitter dat nu X noemt.

Ik zocht dus een lijst van alle woorden die vorige jaren hadden gewonnen en ik wil graag een paar van mijn favorieten met jullie delen. Knuffelcontact won in 2020 en we kunnen allemaal wel raden waarom, er ging bijna geen dag voorbij waar het woord niet op het nieuws werd vermeld. Het verbaast me ook echt dat woorden die vandaag de dag vaak gebruikt worden als echt normale woorden vroeger zo nieuw en speciaal waren. Hierbij verwijs ik dan naar woorden zoals selfie (2013), frietchinees (2012) en ontvrienden (2011). Ze zijn zo zeer geïntegreerd in onze woordenschat dat zelfs de spellingschecker hem goedkeurt.

Ik wou dit gewoon even delen met jullie omdat ik dit toch wel een interessant gegeven vond en ik hoop dat ik jullie ermee heb kunnen boeien.

https://www.hln.be/binnenland/graaiflatie-opnieuw-verkozen-tot-woord-van-het-jaar~a5f91e21/ 


Artikel: Scholen krijgen extra middelen om stijgend aantal leerlingen aan te kunnen

Ik las over laatst dit artikel over minister Ben Weyts, die van plan was om te investeren in meer schoolbanken om zo voorbereid te zijn op de voorspelde groei in het schooljaar 2027-2028.

Ik weet van mijn middelbare schoolcarrière nog dat er een duidelijke toename was bij het aantal eerstejaarsstudenten elk jaar. Als ik me het nog goed herinner was mijn jaar met zo’n 70-tal leerlingen in het eerste jaar, maar toen ik over laatst kijkstage ging doen op mijn oude school zag ik dat er dit jaar rond de 120 nieuwe leerlingen bij waren gekomen. Ik wil hier wel bij
vermelden dan deze cijfers misschien weinig lijken maar voor mijn oude school het SMIK zijn dat best grote getallen aangezien het toch een best klein schooltje is. Ik merkte ook op dat er vaak een bankje te weinig was voor mij om achter te zitten tijdens de kijkstage en dat we vaak het bankje van een zieke leerling naar achter moesten dragen.

Toen ik dit artikel las, was ik heel blij omdat ik toch denk dat er voldoende accommodaties moeten zijn voor alle leerlingen en dat een zo comfortabel mogelijke omgeving zeker een pluspunt is voor hun studies.

Minister Ben Weyts zei ook dat hij nu al aan het investeren is om deze exponentiële groei voor te zijn en zo problemen te voorkomen. Dit vind ik een slimme onderneming.

https://www.hln.be/onderwijs/scholen-krijgen-extra-middelen-om-stijgend-aantal-leerlingen-aan-te-kunnen~a800f603/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Trending